Proč zkrachovala burza FTX a co to znamená pro investory

Kryptoburza FTX zbankrotovala a dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů. Čím se provinil zakladatel a ex-CEO burzy Sam Bankman-Fried? A jak krize kryptotrhu ovlivňuje investory?

Krach burzy FTX udělal ze Sama Bankmana-Frieda dolarového milionáře a otřásl celým světem kryptoměn. Co se přesně stalo a jak na to doplatili investoři? Prozkoumejte v našem článku pozadí krachu jedné z největších světových burz s kryptoměnami.

Kdo je vůbec Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried byl původně obchodník s kryptoměnami (trader), který prostřednictvím své firmy Alameda Research vydělával miliony dolarů na arbitrážích (využívání výhodného rozdílu mezi nákupním a prodejním kurzem na různých burzách). Nakupoval kryptoměny levně v USA a prodával draze v Japonsku.

Tato „superstar“ kryptoměnového světa poté v roce 2019 založila burzu s kryptoměnami jménem FTX – později, podle některých statistik, druhou největší kryptoburzu na světě.

V listopadu 2022 k překvapení všech burza FTX vyhlásila bankrot a podala sama na sebe návrh na insolvenci, aby se ochránila před tzv. runem na banku – stavem, kdy klienti banky ve velkém vznášejí požadavky na výběr svých vkladů. 

Den po vyhlášení bankrotu bylo při neautorizovaných transakcích z burzy záhadně převedeno v přepočtu přes 16 miliard korun v kryptoměnách.

Proč tedy burza zkrachovala? 

Společnost vyhlásila bankrot poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 141,2 miliardy Kč. Firmě podle všeho chyběly prostředky pro kompenzaci tak velkého odlivu aktiv, a spadla tím do bankrotu. 

Kolaps odstartoval vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry. Vyšlo najevo, že FTX zřejmě neoprávněně používala prostředky zákazníků na podporu Bankman-Friedovy druhé obchodní společnosti Alameda Research. 

Co je to FTX?
FTX je (nebo spíš byla) jednou z největších burz pro obchodování s kryptoměnami na světě. Podobně jako Coinbase, Binance a další burzy umožňuje FTX směňovat digitální měny mezi sebou nebo za fiat měny. Společnost, kterou vlastní Sam Bankman-Fried, sídlí na Bahamách a v minulosti mimo jiné vynaložila miliony dolarů na lobbování u amerických zákonodárců za regulace ve prospěch kryptoměn.

Problémy kryptoměnové burzy FTX stáhly dolů hodnotu celého kryptoměnového trhu. FTX na svém webu upozornila, že pozastavila všechny výběry a důrazně doporučuje neprovádět žádné vklady.

Tržní kapitalizace kryptoměny v USD
Aktualizováno k 17. 11. 2022

Insolvenční správce nikdy neviděl takový nepořádek ve financích

Po odstoupení Sama Bankmana-Frieda byl novým generálním ředitelem (a insolvenčním správcem) FTX jmenován John Jay Ray III, který se v reakci na kritický stav společnosti rozhodl burzu prodat nebo restrukturalizovat její globální impérium.

John Jay Ray III v prohlášení o bankrotu uvedl, že nikdy neviděl podobné selhání podnikové kontroly. Burze podle něj chyběl regulační dohled a firemní kontrola a firma byla v rukou „velmi malé skupiny nezkušených a potenciálně kompromitovaných osob“. Ray přitom pomáhal řešit následky způsobené některými z největších firemních krachů v historii, včetně krachu společnosti Enron v roce 2001. Ve firmě FTX zřejmě vládl absolutní chaos.

FTT Token
Burza FTX vydala vlastní obchodovatelný token FTT. Ještě 31. října měl na trhu hodnotu více než 26 amerických dolarů za jednotku. O dva týdny později už to bylo jen něco okolo 1,4 dolaru. Ukázalo se totiž, že ohodnocení FTT pravděpodobně stálo na smyšlených podkladech.

Nový šéf FTX v prohlášení o úpadku dále popsal několik závažných pochybení, kterých se společnost dopustila. Například to, že prokazatelně používala software k tomu, aby „utajila zneužití finančních prostředků zákazníků“. Ray také uvedl, že nevěří, že finanční výkazy sestavené pod vedením Bankmana-Frieda jsou přesné, a že „za celou kariéru ještě neviděl tak masivní krach kontrolních mechanismů a tak mizivý nedostatek důvěryhodnosti finančních výkazů“.

Postupně začalo vycházet najevo, že Bankman-Fried a jeho spolupracovníci používali firemní prostředky na nákup osobních věcí a přesouvali obrovské finanční částky bez jakékoliv evidence, ať už se jednalo o miliony dolarů pro zaměstnance na nemovitosti na Bahamách, nebo další miliardy přesunuté do firmy Alameda Research.

John Jay Ray se svým týmem zatím v rámci krizového opatření dokázal zajistit kryptoměny v hodnotě asi 740 milionů dolarů, což je prý jen zlomek toho, co doufal, že půjde získat zpět. 

Společnost momentálně dluží „jen“ 50 největším věřitelům (klientům burzy) přibližně 3 miliardy dolarů.

Burza přitom měla miliony zákazníků (kolik přesně jich bylo, zřejmě nikdo neví, protože firma údajně nedisponuje ani databází klientů). Pravděpodobně celkem chybí 8 až 9 miliard dolarů, které byly nejspíš převedeny na účet firmy Alameda Research a momentálně jsou neznámo kde.

Podle některých zpráv měla firma FTX před krachem vydělávat i desítky milionů dolarů denně, ale nyní vyplouvá na povrch, že v roce 2021 byla reálně ve ztrátě 3 miliardy dolarů.

Jak se burza FTX dostala do potíží?

Největší kryptoměnová burza na světě Binance byla dříve investorem v burze FTX. V roce 2021 prodal Changpeng Zhao, výkonný ředitel Binance, svůj podíl v FTX zpět Samu Bankman-Friedovi, který za něj zčásti zaplatil tokeny FTT (údajně v hodnotě 2 miliard dolarů).
Dne 2. listopadu kryptoměnová publikace CoinDesk informovala o uniklém dokumentu, podle kterého Alameda Research – hedgeový fond vedený Bankmanem-Friedem – drží neobvyklé množství FTT (tokenů firmy FTX). Obě společnosti byly provázány více, než se na první pohled zdálo. Problémy v jedné otřásaly druhou a zřejmě se řešily posíláním tokenů s uměle vytvořenou hodnotou. Tento efekt se poprvé silněji projevil na jaře 2022 při poklesu trhu s kryptoměnami.
Dne 6. listopadu na základě zjištění burza Binance oznámila prodej svých FTT tokenů, což odstartovalo řetězovou reakci dalších prodejů a prudký propad ceny tokenu.
FTX během tří dnů obdržela žádosti o výběry v odhadované výši 6 miliard dolarů a dostala se do krize likvidity (nemohla vyplácet vklady), takže musela vyřizování žádostí pozastavit. To vyvolalo ještě větší znepokojení mezi investory.
S řešením přišla opět konkurenční burza Binance, která nabídla odkup FTX, a tím chtěla burzu zachránit. Na základě provedené due diligence (účetní, daňové, ekonomické a další prověření společnosti) ale od nákupu ustoupila.
FTX musela vyhlásit bankrot, což vedlo k poklesu cen dalších kryptoměn včetně Bitcoinu a celého kryptoměnového trhu.

Co na to Sam Bankman-Fried? Jeho právníci si údajně nepřáli, aby mluvil do médií. Přesto se ale 30. listopadu po delší odmlce v rozhovoru pro New York Times vyjádřil ve smyslu, že „to zvoral“, nikdy se nepokusil spáchat podvod a je krachem FTX šokován.

Nestalo se to poprvé (a možná ani naposledy)

Burza FTX není první kryptoburzou, která se ocitla v problémech. Asi nejznámější je krach burzy Mt. Gox z roku 2014, kdy klienti přišli v přepočtu o 11 miliard korun a doteď své vklady z této burzy nedostali zpátky. Na základě této zkušenosti je tak možné predikovat, že i vyrovnání se zákazníky FTX se potáhne dlouho a nemusí mít dobrý konec.

Dalším podobným případem z poslední doby je kauza Celsius Network (kryptobanky, která poskytovala úročení vložených kryptoměn). I ta měla problémy s vyplácením vkladů při výrazném poklesu cen na trhu. Do potíží se pravděpodobně dostala kvůli spekulativním obchodům prováděným s prostředky svých uživatelů. Momentálně je firma v úpadku a požádala o ochranu před věřiteli, kterým dluží přibližně 5,5 miliardy dolarů.

Krach burzy FTX dostal do potíží i další firmy, jejichž byznys byl na burzu navázaný. Například menší kryptoburzu Bitfront, která vyhlásila bankrot, nebo společnost BlockFi, která poskytuje úročení uložených kryptoměn. 

BlockFi musela 28. listopadu podat u soudu v New Jersey žádost o ochranu před věřiteli kvůli krizi likvidity. Společnost držela kryptoměny na burze FTX a zároveň poskytla úvěr společnosti Alameda Research, která své závazky nesplácela. BlockFi momentálně dluží více než 100 000 věřitelům a v rámci restrukturalizace a úsporných řešení plánuje propuštění dvou třetin ze svých 292 zaměstnanců.

Po krachu FTX nyní ve světě kryptoměn narůstají obavy z pádu konkurenční burzy Crypto.com.

Co si z toho vzít?

Pád burzy FTX nepochybně otřásl celým trhem s kryptoměnami.

Nejhodnotnější kryptoměna na trhu – Bitcoin – kvůli této aféře zapsala ztrátu přibližně 19 % a dostala se až pod 16 000 dolarů. 

(Ještě minulý rok touhle dobou přitom Bitcoin stál přes 68 000 dolarů, což je dosud nejvíce v historii.) Celý trh s kryptoměnami ztratil od 6. do 21. listopadu letošního roku více než 260 miliard dolarů hodnoty. 

Ať už se z tohoto šoku kryptoměny vzpamatují a zamíří opět vzhůru, anebo budou naopak nadále klesat, ukazuje se, že tento trh je stále velmi nestabilní, vysoce volatilní a málo regulovaný. (I když v tomto případě šlo spíše o selhání lidského faktoru a regulace fungování obchodní firmy než „krypta“ jako takového.)

Největší jistotou v případě investování do kryptoměn investorům zajišťuje držení aktiv v tzv. hardwarové peněžence. Ani ta ale nikoho neuchrání před případným poklesem hodnoty. Stále se jedná spíše o spekulaci než o investici jako takovou.

V kryptoměnách doporučujeme držet maximálně malou část svého portfolia, například do 10 %, a portfolio doplnit o konzervativnější aktiva, která vám spolu s diverzifikací zajistí stabilní zisky. 

Zdá se totiž, že ani svět kryptoměn nedokáže vzdorovat ekonomické gravitaci.

Krach burzy FTX udělal ze Sama Bankmana-Frieda dolarového milionáře a otřásl celým světem kryptoměn. Co se přesně stalo a jak na to doplatili investoři? Prozkoumejte v našem článku pozadí krachu jedné z největších světových burz s kryptoměnami.

Kdo je vůbec Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried byl původně obchodník s kryptoměnami (trader), který prostřednictvím své firmy Alameda Research vydělával miliony dolarů na arbitrážích (využívání výhodného rozdílu mezi nákupním a prodejním kurzem na různých burzách). Nakupoval kryptoměny levně v USA a prodával draze v Japonsku.

Tato „superstar“ kryptoměnového světa poté v roce 2019 založila burzu s kryptoměnami jménem FTX – později, podle některých statistik, druhou největší kryptoburzu na světě.

V listopadu 2022 k překvapení všech burza FTX vyhlásila bankrot a podala sama na sebe návrh na insolvenci, aby se ochránila před tzv. runem na banku – stavem, kdy klienti banky ve velkém vznášejí požadavky na výběr svých vkladů. 

Den po vyhlášení bankrotu bylo při neautorizovaných transakcích z burzy záhadně převedeno v přepočtu přes 16 miliard korun v kryptoměnách.

Proč tedy burza zkrachovala? 

Společnost vyhlásila bankrot poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 141,2 miliardy Kč. Firmě podle všeho chyběly prostředky pro kompenzaci tak velkého odlivu aktiv, a spadla tím do bankrotu. 

Kolaps odstartoval vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry. Vyšlo najevo, že FTX zřejmě neoprávněně používala prostředky zákazníků na podporu Bankman-Friedovy druhé obchodní společnosti Alameda Research. 

Co je to FTX?
FTX je (nebo spíš byla) jednou z největších burz pro obchodování s kryptoměnami na světě. Podobně jako Coinbase, Binance a další burzy umožňuje FTX směňovat digitální měny mezi sebou nebo za fiat měny. Společnost, kterou vlastní Sam Bankman-Fried, sídlí na Bahamách a v minulosti mimo jiné vynaložila miliony dolarů na lobbování u amerických zákonodárců za regulace ve prospěch kryptoměn.

Problémy kryptoměnové burzy FTX stáhly dolů hodnotu celého kryptoměnového trhu. FTX na svém webu upozornila, že pozastavila všechny výběry a důrazně doporučuje neprovádět žádné vklady.

Tržní kapitalizace kryptoměny v USD
Aktualizováno k 17. 11. 2022

Insolvenční správce nikdy neviděl takový nepořádek ve financích

Po odstoupení Sama Bankmana-Frieda byl novým generálním ředitelem (a insolvenčním správcem) FTX jmenován John Jay Ray III, který se v reakci na kritický stav společnosti rozhodl burzu prodat nebo restrukturalizovat její globální impérium.

John Jay Ray III v prohlášení o bankrotu uvedl, že nikdy neviděl podobné selhání podnikové kontroly. Burze podle něj chyběl regulační dohled a firemní kontrola a firma byla v rukou „velmi malé skupiny nezkušených a potenciálně kompromitovaných osob“. Ray přitom pomáhal řešit následky způsobené některými z největších firemních krachů v historii, včetně krachu společnosti Enron v roce 2001. Ve firmě FTX zřejmě vládl absolutní chaos.

FTT Token
Burza FTX vydala vlastní obchodovatelný token FTT. Ještě 31. října měl na trhu hodnotu více než 26 amerických dolarů za jednotku. O dva týdny později už to bylo jen něco okolo 1,4 dolaru. Ukázalo se totiž, že ohodnocení FTT pravděpodobně stálo na smyšlených podkladech.

Nový šéf FTX v prohlášení o úpadku dále popsal několik závažných pochybení, kterých se společnost dopustila. Například to, že prokazatelně používala software k tomu, aby „utajila zneužití finančních prostředků zákazníků“. Ray také uvedl, že nevěří, že finanční výkazy sestavené pod vedením Bankmana-Frieda jsou přesné, a že „za celou kariéru ještě neviděl tak masivní krach kontrolních mechanismů a tak mizivý nedostatek důvěryhodnosti finančních výkazů“.

Postupně začalo vycházet najevo, že Bankman-Fried a jeho spolupracovníci používali firemní prostředky na nákup osobních věcí a přesouvali obrovské finanční částky bez jakékoliv evidence, ať už se jednalo o miliony dolarů pro zaměstnance na nemovitosti na Bahamách, nebo další miliardy přesunuté do firmy Alameda Research.

John Jay Ray se svým týmem zatím v rámci krizového opatření dokázal zajistit kryptoměny v hodnotě asi 740 milionů dolarů, což je prý jen zlomek toho, co doufal, že půjde získat zpět. 

Společnost momentálně dluží „jen“ 50 největším věřitelům (klientům burzy) přibližně 3 miliardy dolarů.

Burza přitom měla miliony zákazníků (kolik přesně jich bylo, zřejmě nikdo neví, protože firma údajně nedisponuje ani databází klientů). Pravděpodobně celkem chybí 8 až 9 miliard dolarů, které byly nejspíš převedeny na účet firmy Alameda Research a momentálně jsou neznámo kde.

Podle některých zpráv měla firma FTX před krachem vydělávat i desítky milionů dolarů denně, ale nyní vyplouvá na povrch, že v roce 2021 byla reálně ve ztrátě 3 miliardy dolarů.

Jak se burza FTX dostala do potíží?

Největší kryptoměnová burza na světě Binance byla dříve investorem v burze FTX. V roce 2021 prodal Changpeng Zhao, výkonný ředitel Binance, svůj podíl v FTX zpět Samu Bankman-Friedovi, který za něj zčásti zaplatil tokeny FTT (údajně v hodnotě 2 miliard dolarů).
Dne 2. listopadu kryptoměnová publikace CoinDesk informovala o uniklém dokumentu, podle kterého Alameda Research – hedgeový fond vedený Bankmanem-Friedem – drží neobvyklé množství FTT (tokenů firmy FTX). Obě společnosti byly provázány více, než se na první pohled zdálo. Problémy v jedné otřásaly druhou a zřejmě se řešily posíláním tokenů s uměle vytvořenou hodnotou. Tento efekt se poprvé silněji projevil na jaře 2022 při poklesu trhu s kryptoměnami.
Dne 6. listopadu na základě zjištění burza Binance oznámila prodej svých FTT tokenů, což odstartovalo řetězovou reakci dalších prodejů a prudký propad ceny tokenu.
FTX během tří dnů obdržela žádosti o výběry v odhadované výši 6 miliard dolarů a dostala se do krize likvidity (nemohla vyplácet vklady), takže musela vyřizování žádostí pozastavit. To vyvolalo ještě větší znepokojení mezi investory.
S řešením přišla opět konkurenční burza Binance, která nabídla odkup FTX, a tím chtěla burzu zachránit. Na základě provedené due diligence (účetní, daňové, ekonomické a další prověření společnosti) ale od nákupu ustoupila.
FTX musela vyhlásit bankrot, což vedlo k poklesu cen dalších kryptoměn včetně Bitcoinu a celého kryptoměnového trhu.

Co na to Sam Bankman-Fried? Jeho právníci si údajně nepřáli, aby mluvil do médií. Přesto se ale 30. listopadu po delší odmlce v rozhovoru pro New York Times vyjádřil ve smyslu, že „to zvoral“, nikdy se nepokusil spáchat podvod a je krachem FTX šokován.

Nestalo se to poprvé (a možná ani naposledy)

Burza FTX není první kryptoburzou, která se ocitla v problémech. Asi nejznámější je krach burzy Mt. Gox z roku 2014, kdy klienti přišli v přepočtu o 11 miliard korun a doteď své vklady z této burzy nedostali zpátky. Na základě této zkušenosti je tak možné predikovat, že i vyrovnání se zákazníky FTX se potáhne dlouho a nemusí mít dobrý konec.

Dalším podobným případem z poslední doby je kauza Celsius Network (kryptobanky, která poskytovala úročení vložených kryptoměn). I ta měla problémy s vyplácením vkladů při výrazném poklesu cen na trhu. Do potíží se pravděpodobně dostala kvůli spekulativním obchodům prováděným s prostředky svých uživatelů. Momentálně je firma v úpadku a požádala o ochranu před věřiteli, kterým dluží přibližně 5,5 miliardy dolarů.

Krach burzy FTX dostal do potíží i další firmy, jejichž byznys byl na burzu navázaný. Například menší kryptoburzu Bitfront, která vyhlásila bankrot, nebo společnost BlockFi, která poskytuje úročení uložených kryptoměn. 

BlockFi musela 28. listopadu podat u soudu v New Jersey žádost o ochranu před věřiteli kvůli krizi likvidity. Společnost držela kryptoměny na burze FTX a zároveň poskytla úvěr společnosti Alameda Research, která své závazky nesplácela. BlockFi momentálně dluží více než 100 000 věřitelům a v rámci restrukturalizace a úsporných řešení plánuje propuštění dvou třetin ze svých 292 zaměstnanců.

Po krachu FTX nyní ve světě kryptoměn narůstají obavy z pádu konkurenční burzy Crypto.com.

Co si z toho vzít?

Pád burzy FTX nepochybně otřásl celým trhem s kryptoměnami.

Nejhodnotnější kryptoměna na trhu – Bitcoin – kvůli této aféře zapsala ztrátu přibližně 19 % a dostala se až pod 16 000 dolarů. 

(Ještě minulý rok touhle dobou přitom Bitcoin stál přes 68 000 dolarů, což je dosud nejvíce v historii.) Celý trh s kryptoměnami ztratil od 6. do 21. listopadu letošního roku více než 260 miliard dolarů hodnoty. 

Ať už se z tohoto šoku kryptoměny vzpamatují a zamíří opět vzhůru, anebo budou naopak nadále klesat, ukazuje se, že tento trh je stále velmi nestabilní, vysoce volatilní a málo regulovaný. (I když v tomto případě šlo spíše o selhání lidského faktoru a regulace fungování obchodní firmy než „krypta“ jako takového.)

Největší jistotou v případě investování do kryptoměn investorům zajišťuje držení aktiv v tzv. hardwarové peněžence. Ani ta ale nikoho neuchrání před případným poklesem hodnoty. Stále se jedná spíše o spekulaci než o investici jako takovou.

V kryptoměnách doporučujeme držet maximálně malou část svého portfolia, například do 10 %, a portfolio doplnit o konzervativnější aktiva, která vám spolu s diverzifikací zajistí stabilní zisky. 

Zdá se totiž, že ani svět kryptoměn nedokáže vzdorovat ekonomické gravitaci.

Více ke čtení

Získat aplikaci zdarma